Da li znate gde se može probati najopasniji sir na svetu?

Najopasniji sir na svetu je casu marzu, tradicionalni italijanski sir sa Sardinije. Ovaj sir se pravi od ovčijeg mleka i karakteriše ga prisustvo živih larvi (crva) koji su neizbežan deo procesa fermentacije. Larve se unose u sir, a zatim se ovi crvi aktiviraju i pomažu u procesu raspadanja sira, što rezultira izuzetno mekom i skoro tečnom teksturom.

 

 

Casu marzu je kontroverzan jer je prema zakonima EU zvanično zabranjen zbog sigurnosnih razloga, budući da postoji rizik od zaraze uzrokovane ovim larvama. Ipak, i dalje se pravi i konzumira u određenim delovima Sardinije, gde je i dalje popularan među ljubiteljima ekscentričnih i ekstremnih delikatesa.

Konzumiranje ovog sira može biti opasno, jer postoji rizik od zdravstvenih problema ako larve nisu pravilno tretirane, ali ljubitelji tvrde da je iskustvo neponovljivo.

Casu marzu (što na italijanskom znači “pokvareni sir”) je, dakle, veoma specifičan i kontroverzan sir, koji je autentičan za Sardiniju, jednu od italijanskih regija. Casu marzu se pravi od ovčijeg mleka, a ključno za njegovu proizvodnju je činjenica da se u sir dodaju larve muve Piophila casei (poznate kao „sirna muva“). Ove muve polažu jaja u sir, a larve se razvijaju tokom vremena, stvarajući proces raspadanja sira. Larve pomažu u razgradnji masti u siru, što rezultira izuzetno mekom i kremastom teksturom.

Sir je obično mekane, gotovo tečne konzistencije, sa veoma bogatim i jakim ukusom. Kada je u potpunosti fermentisan, sir postaje gotovo kašast. Smatra se da je idealan trenutak za konzumiranje kada se larve još uvek kreću, jer to znači da je sir u svom punom procesu fermentacije. Tradicionalno, casu marzu se konzumira sa kriškom hleba ili se koristi kao začin za razna jela. Najvažniji detalj je da ljudi koji ga konzumiraju moraju da budu pažljivi da ne progutaju previše larvi, iako se smatra da su one bezopasne za ljudsko zdravlje ako se pravilno prate.

Evropska unija je zabranila prodaju casu marzu u većini zemalja zbog mogućih rizika za zdravlje, kao što su trovanje ili bakterijske infekcije. Postoji i rizik od helminthiasis, odnosno infekcija koje mogu nastati usled konzumiranja larvi, iako se smatra da one obično ne izazivaju ozbiljne bolesti. Iako je zabranjen u EU, casu marzu se i dalje može naći u malim količinama u Sardiniji, gde je lokalni specijalitet. Tamo je proizvodnja i konzumacija ovog sira tolerisana, a često se smatra delikatessen. U nekim slučajevima, ljudi ga priređuju ilegalno, kako bi sačuvali tradiciju. Njegova proizvodnja i konzumacija su duboko ukorenjeni u lokalnim tradicijama, i smatra se da je ovaj sir bio prisutan u regionu vekovima. Zbog svoje kontroverzne prirode, casu marzu izaziva podeljena mišljenja. Dok ga neki smatraju jednim od najuzbudljivijih ukusa, drugi ga vide kao potencijalnu zdravstvenu pretnju. Ipak, ljubitelji tvrde da je iskustvo konzumiranja casu marzu nezaboravno, zbog njegovog jedinstvenog ukusa koji se ne može uporediti ni sa jednim drugim sirom. Zbog svega ovoga, casu marzu je jedan od najpoznatijih, ali i najopasnijih sireva na svetu. To je pravi test za ljubitelje ekstremnih kulinarskih iskustava!

Login

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in

Address

184 Mayfield St. Hopewell
Junction, NY 12533

Phone

Email